Ce este vitamina K2

Ce este vitamina K2

Vitamina K2 este un component crucial al familiei vitaminei K, esențială pentru menținerea sănătății oaselor, a inimii și a funcționării metabolice generale a corpului.

Structură și tipuri

Această vitamină liposolubilă se clasifică în două categorii principale: menachinone și menaquinone, cu formele MK-4 și MK-7 fiind cele mai întâlnite.

Surse alimentare

Vitamina K2 se găsește în principal în produsele lactate fermentate, cum ar fi brânza și untul, precum și în alimentele fermentate, inclusiv natto, o mâncare tradițională japoneză din soia fermentată. Alte surse includ carnea, ouăle, ficatul și legumele cu frunze verzi, ca spanacul și varza kale.

Beneficii pentru sănătate

Vitamina K2 este vitală pentru sănătatea oaselor, ajutând la reglarea transportului calciului către oase și împiedicând acumularea acestuia în vasele de sânge, ceea ce reduce riscul de calcificare arterială și de tromboză. Beneficiile acesteia se extind și la sănătatea cardiovasculară, contribuind la menținerea elasticității vaselor de sânge și la scăderea riscului de boli cardiace. În plus, vitamina K2 sprijină sănătatea orală, prevenind cariile dentare și bolile gingivale.

Deficiența de vitamina K2

Lipsa vitaminei K2 poate conduce la fragilitatea oaselor, la un risc crescut de fracturi, la calcificarea excesivă a vaselor de sânge și la un risc mai mare de boli cardiovasculare. Deficiența poate afecta de asemenea negativ metabolismul calciului și al altor minerale.

Vitamina K2 este indispensabilă pentru o sănătate optimă a oaselor, inimii și metabolismului. Consumul unei diete echilibrate, incluzând alimente bogate în vitamina K2, este esențial pentru menținerea stării de sănătate generale.

Surse alimentare bogate în vitamina K2

AlimentCantitate de vitamina K2
BrânzăVariază, conținând adesea cantități semnificative de MK-4, în funcție de tip și procesul de fermentare
UntO sursă importantă de vitamina K2, alături de grăsimi sănătoase și nutrienți
NattoFoarte bogat în vitamina K2, în special MK-7
CarneCarnea de pasăre și cea roșie pot avea niveluri moderate de vitamina K2
OuăO sursă valoroasă de vitamina K2, recomandată în dietă pentru beneficiile sale nutriționale

Beneficii pentru sănătate ale vitaminei K2

Vitamina K2 este esențială pentru menținerea sănătății oaselor și a sistemului cardiovascular, având un rol cheie și în sănătatea orală și în metabolismul general al corpului.

Similare