‘Inspirat de creierul uman’: Intel lanseaza un sistem neuromorfic care isi propune sa imite materia cenusie cu un scop clar – sa faca masina exponential mai rapida si mult mai eficienta din punct de vedere energetic, la fel ca noi

Hala Point se mândrește cu 1,15 miliarde de neuroni artificiali.

Computația neuromorfică vizează imitarea structurii creierului uman pentru a livra procesare de date mai eficientă, inclusiv viteze mai mari și o precizie mai mare, și este un subiect fierbinte în prezent. Multe universități și companii de tehnologie lucrează la acest domeniu, inclusiv oamenii de știință de la Intel, care au construit cel mai mare sistem de calcul „bazat pe creier” din lume pentru Laboratoarele Naționale Sandia din New Mexico.

Crearea Intel, numită Hala Point, are doar dimensiunea unui cuptor cu microunde, dar se mândrește cu 1,15 miliarde de neuroni artificiali. Acest lucru reprezintă un avans uriaș față de capacitatea de 50 de milioane de neuroni a predecesorului său, Pohoiki Springs, care a debutat acum patru ani. Există un tematică în numirea produselor Intel, în cazul în care vă întrebați – sunt locații din Hawaii.

Hala Point este de zece ori mai rapid decât predecesorul său, cu 15 ori mai dens și cu un milion de circuite pe un singur cip. Pohoiki Springs avea doar 128.000.

Folosindu-l pe deplin
Echipat cu 1.152 de procesoare de cercetare Loihi 2 (Loihi este un vulcan din Hawaii), sistemul Hala Point va avea sarcina de a exploata puterea vastei computații neuromorfice. „Colegii noștri de la Sandia au aplicat în mod constant hardware-ul nostru Loihi în moduri pe care nu le-am imaginat niciodată, și așteptăm cu nerăbdare ca cercetările lor cu Hala Point să ducă la avansuri în scala, viteza și eficiența multor probleme de calcul importante,” a declarat Mike Davies, director al Laboratorului de Calcul Neuromorfic de la Intel Labs.

Deoarece un sistem neuromorfic de această amploare nu a existat până acum, Sandia a dezvoltat algoritmi speciali pentru a utiliza în cele din urmă toate capacitățile computerului.

„Noi credem că acest nou nivel de experimentare – începutul, sperăm, al calculului neuromorfic la scară largă – va ajuta la crearea unui sistem bazat pe creier cu o capacitate de procesare, răspuns și învățare din datele reale fără egal,” a spus cercetătorul principal de la Sandia, Craig Vineyard.

Colegul său, cercetătorul Brad Aimone, a adăugat: „Una dintre principalele diferențe între calculul asemănător creierului și computerele obișnuite pe care le folosim astăzi – atât în creierele noastre, cât și în calculul neuromorfic – este că calculul este răspândit pe multe neuroni în paralel, în locul proceselor lungi în serie care sunt o parte inevitabilă a calculului convențional. Prin urmare, cu cât avem mai mulți neuroni într-un sistem neuromorfic, cu atât putem efectua calcule mai complexe. Vedem acest lucru în creierele reale. Chiar și creierele mamiferelor cele mai mici au zeci de milioane de neuroni; creierele noastre au aproximativ 80 de miliarde. Vedem acest lucru în algoritmii de AI de astăzi. Mai mare este mult mai bine.”

Similare