Veste buna: sanatatea la varsta mijlocie inseamna mai mult decat o masuratoare a taliei Iata de ce

Veste buna: sanatatea la varsta mijlocie inseamna mai mult decat o masuratoare a taliei Iata de ce

Nu mai ești în vârsta de 20 sau 30 de ani și știi că controalele medicale regulate sunt importante. Așadar, mergi la medicul tău de familie. În timpul consultației, acesta îți măsoară talia și greutatea. Privind preocupat, îți recomandă anumite schimbări în stilul de viață.

Medicii de familie și alți profesioniști din domeniul sănătății măsoară frecvent circumferința taliei ca semn vital al sănătății. Aceasta este un indicator mai bun decât indicele de masă corporală (IMC) pentru cantitatea de grăsime intra-abdominală. Aceasta este grăsimea cu adevărat periculoasă din jurul și din interiorul organelor, care poate duce la boli de inimă și tulburări metabolice, cum ar fi diabetul de tip 2.

Bărbații sunt la un risc mult mai mare de probleme de sănătate dacă circumferința taliei lor depășește 102 centimetri. Femeile sunt considerate a fi la un risc mai mare cu o circumferință a taliei de 88 de centimetri sau mai mult. Peste două treimi din adulții australieni au măsurători ale taliei care îi pun la un risc crescut de boală. Un indicator și mai bun este raportul dintre circumferința taliei și înălțime.

Dar știm că oamenii (în special femeile) au tendința de a câștiga greutate în jurul mijlocului în timpul vieții de mijloc, ceea ce poate fi foarte greu de controlat. Sunt ele condamnate la o sănătate precară? Se pare că, deși aceste măsurători sunt importante, ele nu spun întreaga poveste în ceea ce privește riscul tău de boală și deces.

Cât de mult este prea mult?

Având un raport între circumferința taliei și înălțime mai mare de 0,5 este asociat cu un risc mai mare de boli cronice, precum și de deces prematur, iar acest lucru se aplică adulților de orice vârstă. Un raport sănătos talie-înălțime este între 0,4 și 0,49. Un raport de 0,6 sau mai mare plasează o persoană la cel mai mare risc de boală.

Unii experți recomandă măsurarea de rutină a circumferinței taliei pacienților în timpul consultațiilor medicale. Acest lucru poate iniția o discuție despre riscul lor de boli cronice și despre cum ar putea să-l abordeze.

Grăsimea corporală excesivă și problemele de sănătate asociate se manifestă mai puternic în timpul vieții de mijloc. O serie de factori sociali, personali și fiziologici se reunesc pentru a face mai dificil controlul circumferinței taliei pe măsură ce îmbătrânim. Metabolismul tinde să încetinească în principal din cauza scăderii masei musculare, deoarece oamenii fac mai puțin exerciții fizice viguroase, în special exerciții de rezistență.

Pentru femei, nivelurile hormonale încep să se schimbe în viața de mijloc și acest lucru stimulează, de asemenea, creșterea nivelului de grăsime, în special în jurul abdomenului. În același timp, această fază a vieții (care implică adesea responsabilități la locul de muncă, creșterea copiilor și îngrijirea părinților în vârstă) este perioada în care stresul crescut poate duce la creșterea nivelului de cortizol, care cauzează acumularea de grăsime în regiunea abdominală.

De ce talia?

Această grăsime intra-abdominală sau viscerală este mult mai activă metabolic (are un impact mai mare asupra organelor și sistemelor corpului) decât grăsimea subcutanată (grăsimea de sub piele).

Grăsimea viscerală înconjoară și infiltrează organele majore, cum ar fi ficatul, pancreasul și intestinele, eliberând o varietate de substanțe chimice (hormoni, semnale inflamatorii și acizi grași). Acestea afectează inflamația, metabolismul lipidelor, nivelurile de colesterol și rezistența la insulină, contribuind la dezvoltarea bolilor cronice.

Mușchii contează

Cantitatea și calitatea mușchilor scheletici (atașați de oase pentru a produce mișcarea) pe care îi are o persoană face o mare diferență pentru sănătatea inimii, a plămânilor, a metabolismului, a sistemului imunitar, a sănătății neurologice și mentale, precum și pentru funcția fizică.

Pe baza dovezilor actuale, este la fel de important sau chiar mai important pentru sănătate și longevitate să ai o masă musculară mai mare și o mai bună capacitate cardiorespiratorie (aerobică) decât să ai o circumferință a taliei în limitele sănătoase.

Deci, dacă o persoană are o circumferință a taliei excesivă, dar este, de asemenea, sedentară și are mai puțină masă musculară și fitness aerobic, recomandarea ar fi să se concentreze pe un program de exerciții adecvat. Deficitele de fitness ar trebui abordate ca prioritate, mai degrabă decât să se îngrijoreze de pierderea de grăsime.

Convers, o persoană cu un nivel scăzut de grăsime viscerală nu este neapărat fit și sănătoasă și poate avea o fitness aerobică, masă musculară și forță destul de slabe. Dovezile de cercetare arată că acești semne vitale ale sănătății – cât de puternică este o persoană, calitatea dietei sale și cât de bine funcționează inima, circulația și plămânii săi – sunt mai predictive pentru riscul de boală și deces decât cât de subțire sau grasă este o persoană.

Să ne mișcăm

Activitatea fizică are multe beneficii. Exercițiul poate contracara multe dintre schimbările comportamentale și fiziologice negative care apar în timpul vieții de mijloc, inclusiv pentru persoanele care trec prin menopauză.

Iar exercițiul regulat reduce tendința de a folosi mâncarea și băuturile pentru a ajuta la gestionarea a ceea ce poate fi o perioadă destul de dificilă în viață.

Măsurarea circumferinței taliei și monitorizarea greutății rămân importante. Dacă măsurătorile depășesc valorile menționate mai sus, atunci este cu siguranță o idee bună să faci niște schimbări. Exercițiul este eficient pentru pierderea de grăsime și, în special, pentru reducerea grăsimii viscerale, cu o eficiență mai mare atunci când este combinat cu restricția de aport energetic din dietă. Important, orice program de pierdere a grăsimii – fie prin medicamente, dietă sau chirurgie – este, de asemenea, un program de pierdere a mușchilor, dacă exercițiile de rezistență nu fac parte din program. Discutarea despre sănătatea generală cu un medic este un loc excelent de început.

Fiziologii acreditați și dieteticienii practicieni acreditați sunt cei mai potriviți profesioniști din domeniul sănătății pentru a evalua structura ta fizică, fitness-ul și dieta și pentru a lucra cu tine pentru a pune în aplicare un plan care să îmbunătățească sănătatea ta, fitness-ul și să reducă riscurile tale de sănătate actuale și viitoare.

Similare