Ce s-a intamplat cu ICQ?

Ce s-a intamplat cu ICQ?

ICQ, prescurtarea de la „I Seek You,” a pus bazele clienților de mesagerie instantanee independente când a debutat în noiembrie 1996. Gândiți-vă cât de demult a fost asta…

Windows 95 de la Microsoft avea abia un an, Nintendo tocmai lansase N64, iar cei care aveau un telefon mobil îl foloseau pentru a vorbi.

Lansat după mai puțin de două luni de dezvoltare de către compania israeliană Mirabilis, ICQ a precedat și a influențat multe programe de chat populare ale epocii, inclusiv AOL Instant Messenger, Yahoo! Messenger și MSN Messenger.

Incredibil, ICQ a rezistat și după ce principalii săi competitori au dispărut: AIM s-a închis la sfârșitul lui 2017, Yahoo Messenger a fost închis în mijlocul lui 2018, iar Microsoft și-a încheiat serviciul Messenger în 2014.

ICQ a oferit mai multe funcții inovatoare, inclusiv chat multi-utilizator, mesagerie offline asincronă, transferuri de fișiere reluabile și un director căutabil.

Utilizatorii primeau un Număr de Identificare Unic (UIN) la înregistrare. Acest număr (pe care, surprinzător, încă mi-l amintesc după 20 de ani), împreună cu numele de utilizator și adresa de email atașată, erau folosite pentru a căuta alți utilizatori pe platformă.

„Uh Oh!” – sunetul iconic al mesajului ICQ…

Mirabilis a avut avantajul primului venit, atrăgând milioane de utilizatori de internet interesați de posibilitatea de a conversa cu prietenii și familia în timp real. Succesul ICQ a atras și potențiali cumpărători, determinând AOL să plătească 287 de milioane de dolari pentru toate activele Mirabilis în 1998. Plățile contingente care au început în 2001 au totalizat încă 120 de milioane de dolari, aducând valoarea totală a tranzacției la peste 400 de milioane de dolari.

America Online a reușit să crească baza de utilizatori a ICQ de zece ori în următorii trei ani, depășind 100 de milioane de utilizatori înregistrați în primăvara lui 2001.

Deceniul următor a reinventat din nou comunicarea personală, mutând conversațiile de la tastatură și mouse la dispozitivele mobile. AOL trebuie să fi prevăzut schimbarea, deoarece în 2010 a vândut ICQ firmei rusești de investiții Digital Sky Technologies (cunoscută ulterior ca Mail.ru Group, acum VK) pentru 187,5 milioane de dolari.

ICQ nu mai este disponibil pe App Store sau Google Play Store, aceasta încetând în jurul anului 2022, când proprietarul a început să favorizeze platforma VK Messenger.

Surprinzător pentru unii, ICQ încă există, deși nu pare să mai fie în curs de dezvoltare activă. În ultimii ani, platforma pare să se fi concentrat pe aplicațiile desktop (Windows, Mac și chiar Linux) și include o versiune web care rulează în browsere.

Ultima versiune stabilă pentru desktop a fost lansată în aprilie 2023, în timp ce aplicațiile Android și iOS au fost retrase din magazinele oficiale de aplicații, în timp ce proprietarul VK promovează în schimb VK Messenger. Aplicația este totuși disponibilă în AppGallery de la Huawei.

ICQ de astăzi este departe de interfața simplă de odinioară, având un design modern cu funcții familiare precum mesaje audio push, apeluri video și stickere. Include și răspunsuri inteligente și completare automată, similare cu cele găsite în Gmail. Cu toate acestea, funcționalitatea de bază – abilitatea de a conversa cu prietenii și familia – rămâne intactă.

Cei care se așteaptă la o experiență similară cu cea oferită de aplicația desktop originală vor fi probabil dezamăgiți, deoarece versiunea actuală seamănă mult mai mult cu aplicațiile moderne de chat decât cu clienții de mesagerie instantanee vintage.

Conform VK, începând cu 2022, platforma de mesagerie instantanee era folosită de 11 milioane de persoane în fiecare lună. Cu siguranță, nu este la fel de populară ca odinioară, dar este încă operațională, ceea ce este mai mult decât pot spune majoritatea competitorilor săi timpurii.

În începutul lui 2021, când WhatsApp și-a actualizat politica de confidențialitate, mai mulți utilizatori din Hong Kong au renunțat la aplicația deținută de Facebook în favoarea unei alternative nostalgice. Descărcările ICQ au crescut de 35 de ori în acea săptămână, depășind numărul total de descărcări din întregul trimestru patru al anului 2020.

Dacă doriți să vă reconectați cu vechi contacte, este de așteptat ca majoritatea utilizatorilor să fi trecut la alte platforme. Majoritatea nu vor considera ICQ ca un pilon al confidențialității, având în vedere că este deținut și operat de VK, grupul rusesc de servicii internet cunoscut anterior ca Mail.ru Group.

În această eră a sancțiunilor și restricțiilor tehnologice, am aflat că la un moment dat, guvernul rus a cerut ca anumite aplicații să fie instalate pe noile telefoane vândute în țară, iar ICQ era una dintre aceste aplicații. Cu toate acestea, într-un sondaj informal realizat printre utilizatorii ruși, aceștia au indicat că cele mai populare platforme de comunicare din țară sunt Telegram, WhatsApp și VK, cu Viber pierzând din popularitate.

Similare