ampere one

Firma de cipuri fondata de fostul presedinte al Intel planifica un procesor masiv de 256 de nuclee pentru a naviga pe valul de inferenta AI si pentru a concura cu Nvidia B100 — Ampere Computing AmpereOne-3 probabil sa suporte tehnologiile PCIe 6.0 si DDR5

Cipul AmpereOne-3 cu 256 de nuclee este așteptat să fie lansat anul viitor.

Ampere Computing a dezvăluit anul trecut familia sa de procesoare AmpereOne, laudându-se cu până la 192 de nuclee Ampere cu fir unic, ceea ce era cel mai mare din industrie.

Aceste cipuri, proiectate pentru eficiență și performanță în cloud, au fost primul produs al Ampere bazat pe noul său nucleu personalizat, folosind proprietățile intelectuale interne, semnalând o schimbare în sector, potrivit CEO-ului Renée James.

La momentul lansării, James a declarat: „La fiecare câteva decenii de computere, a apărut o aplicație sau utilizare de performanță care stabilește un nou standard pentru ceea ce este necesar de performanță. Utilizările actuale sunt AI și tot ce este conectat, combinate cu utilizarea și dorința noastră continuă pentru media streaming. Nu putem continua să folosim puterea ca un substitut pentru performanță în centrul de date. La Ampere, proiectăm produsele noastre pentru a maximiza performanța la o putere sustenabilă, astfel încât să putem continua să conducem viitorul industriei.”

AmpereOne-3 este pe drum

Jeff Wittich, directorul de produs al Ampere, a vorbit recent cu The Next Platform despre generațiile viitoare de AmpereOne. El a declarat pentru site că un cip actualizat, cu 12 canale de memorie și un nucleu A2 cu performanțe îmbunătățite, va fi lansat mai târziu în acest an, în conformitate cu planul companiei. Acest cip, pe care The Next Platform îl numește AmpereOne-2, va avea, potrivit rapoartelor, o creștere cu 33% a controlerelor de memorie DDR5 și până la 50% mai multă lățime de bandă a memoriei.

Cu toate acestea, ceea ce urmează dincolo de aceasta, la un moment dat în 2025, sună cel mai interesant.

The Next Platform spune că cipul de generație a treia, AmpereOne-3, așa cum îl numește, va avea 256 de nuclee și va fi „gravat în procesoare de 3 nanometri (precis 3N) de la TSMC”. Va utiliza un nucleu modificat A2+ cu un „design cu două chiplet-uri pe nuclee, cu 128 de nuclee per chiplet. Ar putea fi un design cu patru chiplet-uri, cu 64 de nuclee per chiplet.”

Site-ul se așteaptă ca AmpereOne-3 să suporte controlere de I/O PCI-Express 6.0 și să aibă poate o duzină de controlere de memorie DDR5, deși există unele speculații aici.

Similare