Nvidia spune ca GPU-urile sale Blackwell ofera castiguri masive de putere si performanta fata de Hopper

Nvidia spune ca GPU-urile sale Blackwell ofera castiguri masive de putere si performanta fata de Hopper

Nvidia a oferit câteva informații despre performanța GPU-urilor sale Blackwell. Conform companiei, noua arhitectură grafică va oferi un salt masiv în puterea de calcul comparativ cu cipurile Hopper, fiind în același timp semnificativ mai eficientă energetic. Îmbunătățirile sunt așteptate să beneficieze mai multe sectoare critice, inclusiv calculul cuantic, descoperirea de medicamente, energia de fuziune, calculul științific, simulările bazate pe fizică, simulările meteorologice și altele.

Nvidia a împărtășit câteva metrici esențiale de performanță pentru acceleratoarele Blackwell în comparație cu GPU-urile mai vechi Hopper într-o postare recentă. Conform Team Green, GPU-urile Blackwell vor oferi AI generativ pe modele mari de limbaj (LLMs) cu trilioane de parametri la un cost și un consum de energie de până la 25 de ori mai mici decât Hopper.

Noua platformă este spusă să simuleze modelele meteorologice la un cost de 200 de ori mai mic, consumând în același timp de 300 de ori mai puțină energie decât cipurile anterioare. Nvidia afirmă, de asemenea, că simulările de gemeni digitali pot fi realizate la un cost de 65 de ori mai mic și cu un consum de energie de 58 de ori mai mic în comparație cu sistemele tradiționale bazate pe CPU.

Conform Nvidia, GPU-urile Blackwell sunt concepute pentru a oferi cu 30% mai multă performanță FP64 și FP32 FMA (fused multiply-add) decât Hopper. În timp ce un singur GPU Hopper oferă aproximativ 34 TFLOPs de performanță de calcul FP64, un singur GPU Blackwell B100 este spus să livreze aproximativ 45 TFLOPs. În versiunea sa GB200 „Superchip” care include 2x GPU-uri B100 împreună cu CPU-ul Grace, platforma Blackwell poate oferi 90 TFLOPs de performanță de calcul FP64.

Compania a anunțat, de asemenea, că sistemul său GB200 NVL72 cu GPU-ul B200 va oferi un debit de 30 de ori mai mare în timp ce utilizează de 25 de ori mai puțină energie și are un cost total de operare (TCO) de 25 de ori mai mic comparativ cu 72 de CPU-uri x86. Sistemul Blackwell este, de asemenea, afirmat a fi de 18 ori mai rapid decât CPU-urile Sapphire Rapids și de 6 ori mai rapid decât GPU-urile Nvidia H100 Tensor Core în interogările de baze de date (Database Join Query).

Nvidia a anunțat platforma sa de GPU-uri Blackwell în martie, cu promisiunea unei puteri mai mari și a unei eficiențe energetice mai bune. Linia inițială include GPU-ul B200 și supercipul GB200 Grace, care sunt concepute pentru procesarea AI generativă. În timp ce compania a rămas discretă în privința GPU-urilor sale de gaming de generație următoare, zvonurile sugerează că plăcile grafice bazate pe Blackwell pentru gameri vor apărea pe piață fie la sfârșitul acestui an, fie la începutul lui 2025.

Similare