Implantul de cip cerebral Neuralink a esuat partial după interventia chirurgicala

Implantul de cip cerebral Neuralink a esuat partial după interventia chirurgicala

Neuralink are obiectivul ambițios de a crea o interfață creier-calculator inovatoare prin atașarea unui cip direct la creierul unui pacient. Prima intervenție chirurgicală experimentală a avut deja loc, dar implantul a întâmpinat unele probleme de „hardware” care au trebuit să fie rezolvate printr-o abordare software.

Neuralink Corporation, compania controversată de neurotehnologie criticată pentru testele medicale discutabile care au dus la moartea unui număr semnificativ de maimuțe, a reușit să obțină primul succes experimental la începutul acestui an. Pacientul tetraplegic Noland Arbaugh a suferit prima implantare a cipului BCI de la Neuralink, permițându-i să miște un cursor pe un ecran de computer după ce a suferit o paralizie completă a corpului în urma unui accident auto cu opt ani în urmă.

Deși a fost considerată un succes fără precedent, intervenția chirurgicală a lui Arbaugh a întâmpinat unele complicații îngrijorătoare. Într-o postare recentă detaliind procedura experimentală, Neuralink a dezvăluit că mai multe fire din cadrul cipului s-au „retras din creier” la câteva săptămâni după intervenția chirurgicală. BCI-ul Neuralink dispune de 1.024 de electrozi conectați la 64 de fire, care sunt atașați direct la creier pentru a înregistra activitatea neuronală și a o traduce în mișcare.

Firele retrase au dus la o „scădere netă” a numărului de electrozi eficienți care înregistrează semnale cerebrale, a explicat Neuralink. Compania a abordat problema prin îmbunătățirea sensibilității algoritmului de înregistrare a semnalelor neuronale, eliminând necesitatea unei operațiuni „hardware” asupra implantului în sine.

Neuralink a declarat că inginerii săi software au îmbunătățit procesul de traducere pentru a converti aceste semnale în mișcări ale cursorului, astfel îmbunătățind capabilitățile „interfeței cu utilizatorul” a dispozitivului, în ciuda problemelor hardware. Datorită acestor ajustări software, performanța în biți pe secundă a fost îmbunătățită, iar pacientul a experimentat chiar o performanță mai bună comparativ cu rezultatele inițiale.

Elon Musk’s company is now striving to equip its BCI device with cursor control performance comparable to that of able-bodied individuals. Future enhancements will include a text input feature, followed by the ability to control robotic arms, wheelchairs, and other technologies aimed at enhancing independence for quadriplegic patients.

Deocamdată, Neuralink va continua să monitorizeze de la distanță comportamentul cipului BCI pentru a demonstra siguranța și utilitatea acestuia în viața de zi cu zi. Compania rămâne dedicată oferirii celor 180.000 de americani care trăiesc cu tetraplegie o interfață de înaltă performanță pentru a se conecta cu lumea digitală de astăzi.

Similare